Kekecha
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Herbata Kekecha jest produkowana z innego gatunku Kamelii (Camellia Ptilophylla) niż standardowe herbaty które produkuję się z gatunku Camellia Sinensis.
Zwana także herbatą kakaową (cocoa tea) ze względu na przewijający się w gotowym naparze aromat kakao oraz przez podwyższoną ilość teobrominy, czyli substancji występującej także w ziarnach kakaowca.
Rośnie ona w północnej części prowincji Guangdong oraz południowej części prowincji Hunan w Chinach w postaci kilkumetrowych drzew.
Liście tej herbaty wyróżniają się tym iż są większe, grubsze oraz bardziej szorstkie przez dużą ilość białych włosków.
Wyróżnia się ona także minimalną, praktycznie zerową zawartością kofeiny przez co bez obawy można ją pić wieczorami oraz na noc.
Większość producentów sprzedaję ją jako herbatę żółtą, mimo iż nią nie jest.
Najbardziej powszechna w sprzedaży kekecha jak i ta którą my oferujemy jest produkowana jak herbata zielona i może przypominać Maocha wykorzystywaną do produkcji Pu’er sheng przez co i w smaku doszukamy się sporo podobieństw do tego typu herbaty.
Mimo to w naszym sklepie jest ona dostępna w kategorii herbat żółtych aby ułatwić jej wyszukiwanie.
W smaku doszukamy się tutaj już wspomnianych nutek z Pu’erów Sheng i kakao ale także owoców w stylu mango, grejpfruta czy też delikatnego kwiatowego aromatu.
W parzonej zbyt długo lub w zbyt wysokiej temperaturze może pojawić się tutaj więcej cierpkości z goryczą przez co zalecamy parzenie w lekko niższej temperaturze.
Parzenie w stylu zachodnim: 4-5 g liści na 250ml wody parzone w temperaturze 85-90°C przez około 3 minuty.
Każde kolejne parzenie wydłużać o około 1-1,5 minut. Można wykonać do 4 parzeń.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong.
Gatunek: Camellia Ptilophylla.
Skład: 100% herbata Kekecha
Dane techniczne
Region pochodzenia | Chiny |
Typ | Zioła |