Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Herbata Pu Erh - chińska dawka zdrowia 0
Herbata Pu Erh - chińska dawka zdrowia

 

Herbata Pu Erh - chińska dawka zdrowia

 

Herbata dość tajemnicza, choć znana na całym świecie ze swoich zdrowotnych właściwości. Głównym powodem jej popularności jest działanie odchudzające i przyspieszające przemianę materii, a to tylko jedna z jej zalet.

Herbata Pu Erh produkowana jest z liści rośliny Camelia Sinensis. Tradycyjnie pochodzi z prowincji Yunnan w Chinach i tylko pochodzące stamtąd szczepy mają prawo nosić nazwę Pu Erh. 

 

 

 

 

 

Na czym polegają kontrowersje związane z Pu Erhem?

Mieszkańcy zachodu nazywają go herbatą czerwoną, sugerując się głębokim kolorem naparu. W błąd wprowadzać może również określanie jako czerwonej herbaty, suszu czerwonokrzewu (rooibosa). Rooibos choć kolorem naparu przypominać może Pu Erh, nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym. Nazywany jest on afrykańską czerwoną herbatą. Zupełnie odwrotnie sytuacja wygląda w krajach azjatyckich- tam jako herbatę czerwoną określa się to czym u nas jest herbata czarna. Jak widać należy więc dokładnie sprecyzować jaki rodzaj herbaty mamy na myśli przy najbliższych zakupach!


(Zdjęcie: Macau Photo Agency / Unsplash)

Jak powstaje Pu Erh?

Proces produkcji herbaty Pu Erh nie należy do najkrótszych. Droga jaką przechodzi liść herbaty od chwili zerwania go z krzaka aż do zaparzenia go w Twoim domu jest długa i pełna zróżnicowanych zabiegów. W dawnych czasach była to pilnie strzeżona tajemnica. Nic dziwnego! Herbata przez wiele lat funkcjonowała jako pewnego rodzaju waluta. Była bardzo kosztowna, a jej przewożenie wiązało się z odpowiednimi zabezpieczeniami - stąd specyficzny sposób prasowania Pu Erha w okręgi, ale o tym później.

Liście herbaty Pu Erh zbiera się ręcznie i sortuje odrzucając uszkodzone lub zwiędłe liście. Następnie praży się je w wysokiej temperaturze aby powstrzymać proces oksydacji. Tak przygotowana herbata zwijana jest w podłużny kształt i suszy w promieniach słońca. Liście, które suszone są naturalnie, bez sztucznego ogrzewania osiągają najwyższą jakość. Tak powstaje baza do herbaty Pu erh nazywana maocha. Tutaj wspomnieć musimy o dwóch rodzajach Pu Erha, gdyż proces ich produkcji znacznie się różni. Pierwszym typem Pu Erha jest SHENG - inaczej zielona, surowa wersja. Sprasowana wcześniej herbata dojrzewa naturalnie przez kilka, do nawet kilkudziesięciu lat zyskując na walorach smakowych i zdrowotnych.

Istnieje jednak również przyspieszona wersja postfermentacji. Opracowana w latach 70. metoda pozwala "postarzyć" herbatę, która w naturalnych warunkach dojrzewałaby latami. Jest ona poddawana wysokiej temperaturze i wilgotności, co pozwala w krótkim czasie uzyskać produkt zbliżony do Pu Erha Sheng. W ten sposób powstaje tak zwany dojrzały Pu Erh Shou.

Herbata Pu Erh sprasowywana jest w specjalne kształty. Najczęściej spotkać można tzw. ciastka lub cegiełki. Dzięki formie jaką przyjmuje te wyjątkowa herbata istnieje możliwość przewożenia jej oraz przechowywania z ograniczeniem ryzyka uszkodzenia. Pu Erh był niegdyś środkiem płatniczym - jego stan i jakość była bardzo ważna. Uszkodzone ciastka obniżały wartość produktu. Do dzisiaj ceny kilkudziesięcioletniej cegiełki sprasowanej surowej herbaty sięgają kilku tysięcy dolarów. A ich wartość wciąż rośnie! Wraz z wiekiem Pu Erh jest coraz lepszy.


(Zdjęcie: Macau Photo Agency / Unsplash)

Właściwości zdrowotne herbaty Pu erh:

Pu Erh jest herbatą wyjątkową jeśli chodzi o walory zdrowotne. Znana jest jako herbata odchudzająca. Zawdzięcza to właściwościom usprawniającym  procesy trawienia. Należy pić ją regularnie. Uważa się, że zapewnia zdrowie, jest lekiem na wszelkie dolegliwości: reumatyzm czy kamicę. Najważniejszą jednak zaletą Pu Erha, którą docenimy w okresie świątecznym i noworocznym jest działania oczyszczające, przyspieszające metabolizm i... łagodzące skutki posylwestrowej zabawy. Pu erh oczyszcza organizm, działa jako środek na bóle głowy i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Jest to wręcz idealne remedium na odczucie ciężkości po świątecznych pierogach, karpiach i uszkach. Świetnie sprawdzi się również pierwszego dnia roku, jeśli zdarzy nam się zbyt hucznie świętować wejście w nowy rok.

 

Będąc przy temacie Nowego Roku, życzymy wszystkim spełnienia, radości, uśmiechów i jak najwięcej szczęśliwych, wypełnionych pyszną herbata dni w nadchodzącym roku!

Ekipa Fanaberii

Komentarze do wpisu (0)

Bestsellery
Sencha Gruszka z Imbirem w Czekoladzie
Sencha Gruszka z Imbirem w Czekoladzie
11,50 zł
szt.
Chai Masala
Chai Masala
12,50 zł
szt.
Jabłko z Wanilią
Jabłko z Wanilią
11,00 zł 9,35 zł
szt.
Rum & Wiśnia
Rum & Wiśnia
10,00 zł 8,50 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl