Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Podróż z nutą mięty... 0
Podróż z nutą mięty...

Herbata marokańska

 

Jest to słynny napój tradycyjnie pijany w Maroko, Algerii, Libii oraz Tunezji. Mimo wszystko najbardziej kojarzony z Maroko, stąd taka nazwa. Tradycyjna herbata bazuje na chińskiej zielonej herbacie gunpowder z dodatkiem mięty oraz cukru. Napar ten to nie tylko tradycja regionalna, to przede wszystkim coś co łączy ludzi. Tubylcy piją ją o każdej porze dnia, zasiadają do stołu zastawionego słodkościami w towarzystwie czajniczka wypełnionego aromatyczną herbatą. Można by się zastanawiać jak to w takie upały pić gorącą herbatę. I tutaj pojawia się ciekawostka, ponieważ to właśnie gorąca herbata najbardziej orzeźwia, nawadnia i ochładza organizm. Zwłaszcza jeżeli chodzi o zieloną herbatę z połączeniem mięty.

  •   

W zależności od regionu możemy spotkać różne odmiany mięty, co będzie wiązało się również z różnymi właściwościami. Jednak to co jest pewne to, że głównym atutem tego zioła są działania prozdrowotne na układ pokarmowy. Mięta ma również działanie uspokajające oraz orzeźwiające. Jest wspaniałym dodatkiem do herbat, potraw oraz kosmetyków. Polecamy wybrać się na zbiory tego wyjątkowego zioła zanim jeszcze zacznie kwitnąć, bo wtedy jest najbogatsza w swoje szczególne walory.

Tak zebraną miętę można wykorzystać na wiele sposobów, a świeżą polecamy spróbować z wyjątkowej herbacie marokańskiej.

 

  

 

 

Przepis na marokańską herbatę

1 łyżka zielonej herbaty gunpowder

1 łyżka suszonej mięty marokańskiej lub pieprzowej (najlepiej sprawdzi się kilka gałązek świeżej mięty)

2-3 łyżki cukru

0,5 l wrzątku

 

Do imbryczka wsypujemy herbatę i zalewamy wrzątkiem (uwaga! Zielonej herbaty nie powinno zalewać się wrzątkiem, jednak w tym przypadku o to właśnie chodzi). Suszoną miętę dodajemy niemalże od razu i parzymy około 10 minut, można robić to na ogniu ale nie jest to konieczne. Jeżeli używamy świeżej mięty dodajemy ją do czajniczka pod koniec parzenia, delikatnie zgniatając listki aby wydobyć aromat. Na koniec dodajemy cukier. Nie należy usuwać liści z czajniczka aby herbata ciągle była doparzana i zmieniała smak przy kolejnych porcjach.

 

 

 

Zachęcamy do spróbowania tego typu herbaty, zwłaszcza w letnie upalne dni.

Ma ciekawy smak oraz świetnie reguluje temperaturę.

Zaś dla bardziej leniwych osób mamy gotową mieszankę chińskiej herbaty gunpowder z dodatkiem mięty: Gunpowder Casablanca.

 

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl